Nyheter

Arkeologiska provutgrävningar för spårvägen inleds i november på Aningaisgatan

Under genomförandeplaneringen av spårvägen i Åbo utförs arkeologiska provutgrävningar på Aningaisgatan, på området mellan Eriksgatan och Domkyrkobron. Området är ett av Finlands betydelsefullaste arkeologiska objekt. Arbetena på Aningaisgatan inleds 4 november 2024.

Ilmakuva Uudenmaankadulta ja Aninkaistenkadulta Turussa.
Under genomförandeplaneringen av spårvägen i Åbo utförs arkeologiska provutgrävningar på Aningaisgatan, på området mellan Eriksgatan och Domkyrkobron.

Linjen Hamnen–Kråkkärret trafikerar genom gamla detaljplaneområdet i Åbo, där Finlands äldsta stadsbebyggelse finns. Provutgrävningarna görs till stöd för den tekniska spårvägsplaneringen, tidsplaneringen av arkeologiska utgrävningar i genomförandefasen samt för fastställande av kostnader och risker.

Ett av Finlands betydelsefullaste arkeologiska objekt

Det har sedan medeltiden fram till i dag funnits bosättning på området vid Aningaisgatan. Det är en del av stadens äldsta och kulturhistoriskt sett värdefullaste område. Som fornlämning hör det till de viktigaste arkeologiska objekten i Finland.

”På basis av gamla kartor och skriftliga källor har det funnits två murade byggnader i området. Utredningen av byggnadernas specifikare läge och skick är huvudmålet för den undersökning som nu utförs. Ett ytterligare mål är att utreda de arkeologiska skiktens totala tjocklek nära åstranden”, berättar Kari Uotila, som leder de arkeologiska undersökningarna.

Platserna för provutgrävningarna har definierats i samarbete med Museicentralen. Museiverket har beviljat undersökningstillstånd för utgrävningarna och övervakar att alla åtgärder genomförs enligt gällande lagstiftning. Arkeologiska undersökningarna på Aningaisgatan utförs av Muuritutkimus Oy.

Provutgrävningarna ger vägkost för den fortsatta planeringen

Den arkeologiska utredning som utförts i fasen för generalplanen för spårvägen preciseras under den nuvarande fasen för genomförandeplaneringen. Provutgrävningar utförs på platser där mer information behövs för spårvägsplaneringen.

Utgångspunkten är att de jordlager som i ett eventuellt byggnadsskede hamnar under spårvägslinjen grävs bort och undersöks. De murade konstruktioner som hänför sig till historiska byggnader bevaras, konserveras och skyddas.

”Utöver den information som behövs för planeringen kan utgrävningarna producera intressant ny information om Åbos historia”, säger spårvägsbolagets miljö- och ansvarschef Minna Tontti.

Trafikarrangemangen på Aningaisgatan

Utgrävningarna inleds 4 november och pågår till december. En körfil som svänger från Eriksgatan till Aningaisgatan stängs under utgrävningarna ända fram till Slottsgatan. Fotgängarna kan gå längs gångvägen bredvid arbetsområdet på Aningaisgatan. Cyklisterna styrs till andra sidan av gatan.

Det är förbjudet för fordon att svänga från Aningaisgatan till Slottsgatan i riktning mot Lilltorget under arbetena. Servicetrafiken för de fastigheter på Slottsgatan som finns på Lilltorget sker via korsningen av Brahengatan och Slottsgatan.

Mer information
Minna Tontti, Turun Raitiotie Oy, miljö- och ansvarschef, +358 40 160 2650, minna.tontti@turunraitiotie.fi

Kari Uotila, Muuritutkimus Oy, +358 50 528 7360, kuotila@muuritutkimus.com (arkeologisk undersökning)

Teemu Kallio, arbetsledare, GRK Suomi Oy, +358 50 552 3990, teemu.kallio@grk.fi (arbetsplats- och trafikarrangemang)

Spårvägen är en del av reformen av kollektivtrafiken i den växande staden. Med hjälp av reformen säkerställer man att vardagen och rörligheten löper smidigt även i framtiden i Åbo. Nu pågår den sista planeringsfasen för linjen Hamnen–Kråkkärret, genomförandeplaneringen, konsekvensbedömningarna samt konkurrensutsättningen av spårvagnar. Spårvägen börjar byggas om Åbo stadsfullmäktige i slutet av 2025 beslutar att investera i spårvägen. Planeringen och det eventuella byggandet av spårvägen i Åbo genomförs av Turun Raitiotieallianssi, till vilken hör Turun Raitiotie Oy, Åbo stad, NRC Group Finland Oy, GRK Suomi Oy, Ramboll Finland Oy och Sweco Finland Oy.

Mer nyheter

Pressmeddelande

Arkeologiska provutgrävningar för spårvägen inleds i november på Aningaisgatan

Under genomförandeplaneringen av spårvägen i Åbo utförs arkeologiska provutgrävningar på Aningaisgatan, på området mellan Eriksgatan och Domkyrkobron. Området är ett av Finlands betydelsefullaste arkeologiska objekt…

Pressmeddelande

Markundersökningar för spårvagnslinjen orsakar trafikförändringar från och med juli

Markundersökningarna för den planerade spårvagnslinjen Hamnen-Kråkkärret inleds nästa vecka. Undersökningarna inleds i området kring depån i Storheikkilä, Kråkkärret och Littoisvägen….

Pressmeddelande

Arkeologiska studier genomförs under planeringsfasen för spårvägen i Åbo

Muuritutkimus Oy har utsetts till arkeologisk undersökare för spårvägen i Åbo. Under planeringsfasen kommer provgrävningar att utföras för att stödja den tekniska utformningen av spårvägen, för att planera de arkeol…