Miksi raitiotie?

Kasvavan kaupungin joukkoliikennettä täytyy kehittää isommin harppauksin.

Raitiotie tehdään ihmisille  

Raitiotie on helppokäyttöinen, mukava ja täysin esteetön liikkumismuoto, joka tekee liikkumisesta sujuvaa kaikille. Raitiotie palvelee luotettavasti ja turvallisesti kaikenlaisia käyttäjiä. Raitiotie parantaa erityisryhmien liikkumista sekä helpottaa lasten ja nuorten vapaa-ajan liikkumista. 

Raitiotien myötä arki ja liikkuminen on sujuvaa Turussa myös tulevaisuudessa. Raitiotien reitin varrelta löytyvät asunnot, työpaikat, koulut, oppilaitokset, julkiset palvelut sekä kulttuuri-, harrastus- ja vapaa-ajan mahdollisuudet. Reitti yhdistää Turun kasvavat alueet ja merkittävät kaupunkikehityskohteet, kuten merellisen Turun, keskustan ja Tiedepuiston. 

Raitiotien suunnittelun lähtökohtana on tulevat käyttäjät. Arvion mukaan vuonna 2050 noin 30 prosenttia turkulaisista, 46 prosenttia työpaikoista ja 42 prosenttia asuinrakentamisesta on 600 metrin etäisyydellä suunnitellun Satama-Varissuo-raitiotien pysäkeistä.

Raitiotie on osa sujuvaa ja kestävää joukkoliikennejärjestelmää 

Turku kasvaa vauhdilla ja siksi joukkoliikennettäkin täytyy kehittää isommin harppauksin. Turun väkiluku kasvaa 40 000–59 000 asukkaalla vuoteen 2040 mennessä. Raitiotie tukee kaupungin kasvua: kaupunkikehityksen viitesuunnitelman mukaan raitiotien myötä Turussa arvioidaan asuvan noin 18 000–20 000 henkilöä enemmän vuonna 2050. 

Raitiotie lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta ja parantaa joukkoliikenteen saavutettavuutta. Liikenne-ennusteen mukaan raitiotie lisäisi turkulaisten joukkoliikenteen käyttöä noin 12 600 matkalla vuorokaudessa vuonna 2050 ja vähentäisi liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä seudun asukasta kohden laskettuna noin 2–3 %. 

Tutkimusten mukaan kaupungeissa, joissa on raitiotie, käytetään enemmän joukkoliikennettä kuin kaupungeissa, joissa raitiotietä ei ole. Raitiotien myötä jokaisella liikkumismuodolla on kysyntänsä verran tilaa kaupungissa. 

Raitiotie on kestävä joukkoliikennemuoto, joka auttaa osaltaan liikenteen päästöjen pienentämisessä, kun liikkumiseen käytetään yhä useammin joukkoliikennettä. Turun kaupungin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2029 mennessä. Liikenteen päästöt muodostavat noin kolmanneksen kaupungin kokonaispäätöistä. Raitiotie on kestävä joukkoliikennemuoto, joka auttaa osaltaan liikenteen päästöjen pienentämisessä, kun liikkumiseen käytetään yhä useammin joukkoliikennettä.

Turkuun suunnitellaan paras mahdollinen raitiotie 

Raitiotie luo 12 kilometriä uutta kaupunkia ja parantaa kaupunkiympäristön viihtyisyyttä, kun kaikki raitiotielinjan kadut uusitaan lähes kokonaan. Jalkakäytävät perusparannetaan, pyöräilijöille tehdään laadukkaat reitit ja autoliikenteelle tulee uudet kaistat. Kaduille tehdään uusia liikennejärjestelyjä sekä uusitaan katujen pintamateriaaleja ja kunnallistekniikkaa. Tavoitteena on, että kaduilla olisi myös aiempaa enemmän vihreää raitiotien myötä. 

Raitiotie lisää Turun vetovoimaa ja elinvoimaa. Se lisää maan ja kiinteistöjen arvoa sekä houkuttelee Turkuun uusia asukkaita, yrityksiä, rakentajia, investointeja ja matkailijoita. Raitiotie lisää keskustan vetovoimaa ja kasvattaa aluetta, jossa ihmiset liikkuvat ja palveluja tarjoavat yritykset menestyvät. 

Raitiotie nostaa reitin varrella sijaitsevien kiinteistöjen arvoa ja lisää rakentamista. Pysyvänä joukkoliikenneratkaisuna se lisää ennakoitavuutta ja luottamusta yrittäjille, sijoittajille, rakennuttajille ja asukkaille. Yleissuunnitelmavaiheessa tehdyn arvion mukaan karkeasti arvioituna lipputuloilla ja kiinteistötaloustuloilla voitaisiin kattaa raitiotien kuntatalousvaikutukset 30 vuodessa. 

Raitiotietä ovat suunnittelemassa Suomen kovimmat osaajat, joilla on pitkä ja kattava kokemus raitioteiden suunnittelusta ja rakentamisesta. Suunnittelemme Turkuun parasta mahdollista raitiotietä, joka palvelee asukkaita ja yrityksiä vuosikymmeniä eteenpäin. 

Kaipaatko lisää tietoa?

Täältä löydät vastauksen usein kysyttyihin kysymyksiin Turun raitiotiestä, sen reitistä ja pysäkeistä sekä raitiotien suunnittelusta ja siihen osallistumisesta.