Tietoa raitiotiestä

Raitiotie on kokonaisvaltainen kaupunkikehityshanke, joka määrittää kaupungin ja koko kaupunkiseudun kehitystä vuosikymmenien päähän. Se yhdistää Turun kasvavat alueet ja merkittävät kaupunkikehityskohteet, kuten merellisen Turun, keskustan ja Tiedepuiston.  

Raitiotie parantaa kaupunkiympäristön viihtyisyyttä. Kaikki raitiotielinjan kadut uusitaan lähes kokonaan. Jalankulun ja pyöräilyn olosuhteet paranevat, ja katuympäristön laatu kohenee merkittävästi. Raitiotien myötä kaupunkiympäristöstä tulee viihtyisämpi. 

Raitiotie tukee kaupungin kasvua ja lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Arvion mukaan vuonna 2050 noin 30 prosenttia turkulaisista, 46 prosenttia työpaikoista ja 42 prosenttia asuinrakentamisesta on 600 metrin etäisyydellä suunnitellun raitiotielinjan pysäkeistä. 

Mitä suunnittelussa tapahtuu juuri nyt? 

Nyt on käynnissä Satama–Varissuo-raitiotien viimeinen suunnitteluvaihe ennen mahdollista rakentamista.

Laadimme luonnokset katusuunnitelmista ja liikenteenohjauksen periaatteet, laskemme raitiotien rakentamisen kustannukset ja teemme rakentamisaikataulun sekä valmistelemme raitiovaunujen hankintaa.

Suunnittelun aikana tehdään myös tarvittavat asemakaavamuutokset ja arvioidaan raitiotien vaikutuksia laajasti, muun muassa maankäyttöön, kuntatalouteen sekä yrityksiin.

Raitiotietä ryhdytään rakentamaan, jos Turun kaupunginvaltuusto päättää investoida raitiotiehen loppuvuonna 2025.

Raitiotien reitti

Turun raitiotien reitti kulkee Satamasta keskustan kautta Varissuolle. Varikkoa suunnitellaan Iso-Heikkilään Kiertotähdentien päähän. Reitin pituus on noin 12 kilometriä ja sen varrella sijaitsee 20 pysäkkiparia.

 

Tutustu suunniteltavaan raitiotielinjaan

 

Satama-Varissuo-yleissuunnitelma

Käynnissä oleva toteutussuunnittelu perustuu Turun kaupunginhallituksen lokakuussa 2023 hyväksymään Turun raitiotien Satama–Varissuo-yleissuunnitelmaan.

 

Lue Turun raitiotien yleissuunnitelma Satama-Varissuo 11.5.2025

Osallistu ja pysy ajan tasalla

Tavoitteemme on tavoittaa turkulaiset mahdollisimman laajasti ja saada heidät sekä osallistumaan että antamaan oman panoksensa suunnittelutyöhön.

 

Ota yhteyttä

Kaipaatko lisää tietoa?

Täältä löydät vastauksen usein kysyttyihin kysymyksiin Turun raitiotiestä, sen reitistä ja pysäkeistä sekä raitiotien suunnittelusta ja siihen osallistumisesta.

 

Usein kysytyt kysymykset

Ajankohtaista

Uutinen

Raitiotien toteutussuunnittelussa huomioidaan uhanalaiset lajit ja luonnon monimuotoisuus

Käynnissä olevan raitiotien toteutussuunnittelun yksi ympäristötavoitteista on, että raitiotie ei heikennä luonnon monimuotoisuutta. Turun kaupungin luonnon monimuotoisuutta edistävän LUMO-ohjelman mukaisesti uhanal…

Uutinen

Paineellista pohjavettä purkautui raitiotien pohjatutkimuksissa Laukkavuoressa

Raitiotien pohjatutkimuksia tehdessä tutkimuskaira osui paineelliseen pohjaveteen Laukkavuoressa, Jaaninojan kohdalla. Pohjavettä purkautui kairausreiästä hetkellisesti ympäristöön. Se saatiin kuitenkin tyrehdytetty…

Uutinen

Radan pohjavahvistukset takaavat raitiotielle pitkän käyttöiän

Raitiotien pohjavahvistusten kustannukset ovat ennakoitu ja hallittavissa oleva osa Turun raitiotien toteutussuunnittelua. Raitiotielinjalla käytettävä paalulaatta on Turussa hyvin tavanomainen pohjavahvistustapa.  …