Ajankohtaista

Raitiotie parantaisi Turun keskustan pyöräilyä merkittävästi – kilometrikaupalla uusia pyöräteitä koko reitille

Turun raitiotiehanke on paljon muutakin kuin raiteet ja raitiovaunut; hankkeen aikana tarkastellaan liikkumista kokonaisuutena. Rakentamisen kustannuksista noin kolmannes syntyy varsinaisen raitiotien rakentamisesta. Nykyisten laskelmien mukaan yli 20 miljoonaa euroa raitiotiehankkeen kustannuksista ohjataan pyöräteiden ja jalkakäytävien rakentamiseen tai niiden merkittävään parantamiseen. Raitiotie olisi valtava harppaus keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkon toteuttamisessa ja toisi useita uusia, laadukkaita pyöräteitä ympäri kaupunkia.

Kaksi pyöräilijää Turussa Humalistonkadun pyörätiellä
Turussa noin joka kymmenes matka tehdään pyörällä. Pyöräilyä pystytään lisäämään rakentamalla uusia pyöräteitä ja kehittämällä pyöräilyn olosuhteita muilla tavoilla. Raitiotien myötä Humalistonkadulle rakennettaisiin yksisuuntaiset pyörätiet molemmin puolin katua.

Turun kaupunginhallitus päätti keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkon toteuttamisesta keväällä 2023. Kyseessä on ohjelma, jonka tavoitteena on korjata pala palalta pyöräilyn haasteita ja pullonkauloja keskustassa muun muassa rakentamalla pyöräteitä.

– Keskustan ulkopuolella pyörätiet ovat melko hyvät ja niitä on runsaasti, mutta keskustassa ruutukaava-alueella pyörätiet päättyvät kesken kaiken tai pyöräväylät ovat ruuhkaisia. Tavoiteverkon myötä meillä on selkeä suunta, miten ja missä keskustassa parannetaan pyöräteiden määrää ja laatua. Tämä tehdään muun muassa siirtymällä yksisuuntaisiin pyöräteihin keskustassa, kertoo Turun kaupungin liikennesuunnitteluinsinööri Taneli Satomaa.

Satomaa toimii kaupungilla muun liikennesuunnittelun ohessa pyöräliikenteen erityisasiantuntijana. Turun raitiotiehankkeessa hän on mukana suunnittelemassa keskustan liikenneratkaisuja ja yhteensovittamassa niitä muihin kaupungin liikennesuunnitelmiin.

Raitiotie olisi kaupungin historian suurin yksittäinen panostus pyöräilyyn

Keskustan pyöräilyn tavoiteverkon toteuttaminen maksaa kaupungille arviolta 36–60 miljoonaa euroa. Kokonaisuuden on määrä olla valmis vuonna 2035. Kaupunki on tavoiteverkon toteuttamisessa vasta alussa. Valmiina ovat esimerkiksi pyöräväylät yliopiston ja ylioppilaskylän alueilla ja osittain myös Itäisen Rantakadun yksisuuntaiset pyörätiet. 

Satomaan mukaan monet tavoiteverkossa jo sovituista pyöräteistä rakennettaisiin kyllä ilman raitiotietäkin, mutta hitaammin ja pieninä palasina. Raitiotie olisi iso harppaus kohti tavoitetta, koska sen työmaiden ohessa olisi helppoa ja tehokasta rakentaa keskustan pyöräilyn pääväyliä valmiiksi nopeastikin.

Raitiotiehankkeen budjetista on varattu pyöräteille ja jalkakäytäville tämänhetkisten laskelmien mukaan jopa yli 20 miljoonaa euroa. Kaupungin erilliset pyöräilyhankkeet ovat yleensä kustannuksiltaan 1–2 miljoonan euron suuruisia.

– Raitiotien ohessa rakennettavat pyörätiet olisivat varmasti kaupungin historian suurin yksittäinen panostus pyöräilyn olosuhteiden parantamiseen, Satomaa sanoo.

Karttakuva, jossa merkitty Turun kaupungin pyöräliikenteen tavoiteverkko vuodelle 2035
Turun keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkko 2035. Kuva: Turun kaupunki.

Raitiotie tuo uusia pyöräteitä, -katuja ja -parkkeja

Raitiotien rinnalle on luontevaa tehdä laadukkaita ja sujuvia pyöräteitä. Molemmat kulkumuodot hyötyvät, kun reitti on mahdollisimman tasainen ja suora.

Monet tavoiteverkossa esitetyistä pyöräilyn pääväylistä toteutettaisiin raitiotien ohessa niin, että pyörätiet kulkevat yksisuuntaisina molemmin puolin katua. Näin on esimerkiksi Humalistonkadulla, Hämeenkadulla, Aninkaistenkadulla ja Uudenmaankadulla. Keskustan ulkopuolella linjan varren pyörätiet toteutettaisiin pääosin kaksisuuntaisina.

Raitiotien suunnittelussa on otettu huomioon kaupunkilaisten erityisen suuri toive saada pyörätiet Vanhan Suurtorin ja Tuomiokirkkotorin väliin Uudenmaankadulle.

Laukkavuoressa Västäräkinkadulle rakennettaisiin pyöräkatu ja pyörätie Laukkavuorenpuiston läpi. Littoistentiellä laatutasoa parannetaan kauttaaltaan rakentamalla pyörätiet nykytilannetta leveämmiksi ja selkeämmin erotelluiksi jalkakäytävistä.

Tavoitteena on tehdä pyöräilyn ja raitiovaunulla kulkemisen yhdistämisestä mahdollisimman sujuvaa ja houkuttelevaa.

– Suunnittelemme pysäkkien läheisyyteen runsaasti pyörätelineitä liityntäpysäköintiä varten. Esimerkiksi Pansion suunnalta voisi pyöräillä Iso-Heikkilässä sijaitsevalle raitiotiepysäkille ja jatkaa siitä matkaa raitiovaunulla. Kaarinan Littoisista voisi olla jatkossa helppo pyöräillä Turun puolelle Varissuolle ja hypätä raitiovaunun kyytiin, Satomaa kertoo.

Kuvassa kypäräpäinen pyöräilijä osoittaa Vaasanpuistossa Turussa kohti suojatietä
Iso-Heikkilän Vaasanpuiston kohdalle suunniteltava pysäkki on luonteva paikka läntisen Turun pyöräliikenteen liityntäpysäköintiä varten. 

Selkeät reitit ja oikeanpuolinen liikenne tekevät pyöräilystä sujuvaa ja turvallista

Satomaan mukaan sujuvan ja turvallisen kaupunkipyöräilyn keskeisiä tekijöitä ovat selkeys ja jatkuvuus. Oikeanpuoleinen liikenne lisää tutkitusti pyöräilijöiden turvallisuutta.

– Pyörällä tulisi aina voida liikkua kadun oikeaa reunaa, oli pyörätietä tai ei. Pyörätien ja jalkakäytävän erottaminen toisistaan esimerkiksi eri pintamateriaaleilla lisää reittien selkeyttä. Jokaisella kadulla pitäisi pystyä pyöräilemään, ja pyöräteiden verkoston tulee olla yhtenäinen. Näin erityisesti keskustassa, jossa liikennemäärät ja pyöräilyn kasvupotentiaali ovat suurimmat, Satomaa kertoo.

Lue lisää

Keskustan pyöräliikenteen tavoiteverkko 2035 (Kaupunginhallituksen kokouspöytäkirja 6.3.2023)

Pyöräily ja pyöräreitit Turussa